Makaralı Yay Kurulumu ve İlk Ayarlar

Makaralı yaya geçmeyi düşünenler yayı aldıktan sonra ne yapacaklar? Öncelikle yayın parçalarını yerine takmak gerekecek. Bu parçaları teker teker sayalım. Ok yatağı ilk parçamız. Mevcut birkaç çeşit ok yatağı bulunmakta. Bunlardan en çok kullanılanı fırça ok yatağıdır. Şuna benzer:
Bu ok yatağı özellikle avcılıkta olmak üzere en çok kullanılan ok yatağıdır. Fırçalar 120 derece açıyla yerleştirilmiştir. Kanatlar bu fırçaların arasında kalacak şekilde ok yerleştirilir. Yani kanatlardan biri dik bir açı ile yukarıda kalır. Diğer iki tanesi sağ ve sol aşağıda kalırlar. Ok yatağını yayınıza takarken yapmanız gereken oku kirişe takıp ok yatağına yerleştirdiğinizde kiriş ile ok arasındaki açının tam 90 derece olmasına dikkat etmektir. Eğer kirişiniz üzerindeki D-loop denen tetiği taktığınız ipi hazırladıysanız ok yatağını yukarı aşağı oynatarak bu açıyı sağlayabilirsiniz. Kiriş ve ok tam 90 dereceye ayarlandıktan sonra elinizde kullanmadığınız bir oku yaklaşık 20 cm boyunda keserek oku kirişe takıp sağa sola doğru tam ortada durduğunu kontrol etmelisiniz. Yayınızın üst ve alt kanadının bağlı olduğu vidanın ortasından gereceğiniz bir ip okun sağda mı yoksa solda mı olduğunu size gösterecektir. Ok yatağını sağa veya sola doğru kaydırıp bu ayarı da yapınca ok yatağınız tam olması gereken yerde demektir. Bu anlattıklarımla ilgili resimleri çekince buraya ekleyeceğim. 

Diğer ok yatakları yılan dili ok yatağı, bıyık fırça ok yatağı ve düşmeli ok yatakları dır. Yılan dili ok yatağı genelde yarışmalarda kullanılır. Bıyık fırça ok yatağı okun yataktan çıkması zor olduğu için avcılıkta tercih edilir. Düşmeli ok yatakları ise kanatlar ve ok hiçbir yere temas etmediği için tercih edilen bir ok yatağıdır. Bunlar aşağıdaki resimlerdekiler gibidir. 




Sıra ikinci parça olan nişangahı takmaya geldi. Nişangahın iki tane vidası ve kabza üzerinde bu vidaları takacağınız yuvalar olacaktır. Nişangahınız ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur. Bunu şöyle düşünün tabanca ile nişan alması neden zordur? Çünkü arpacık ile gez arasındaki mesafe kısadır. Azcık bir kıpırdama nişanınızı önemli ölçüde bozacaktır. Tüfek ile alınan nişan neden daha kolaydır. Gez ile arpacık arasındaki mesafe uzundur. Arpacığın hedeften azcık şaşması nişanınızı çok bozmaz. Aynı mantık ile nişangahdaki arpacık gezinizden ne kadar uzakta durursa o kadar iyi nişan alabilirsiniz. Nişangahlarda tek, üç veya beş arpacık bulunabilir. Tek arpacık olanlarda mesafe değiştiğinde rahat ayar yapmak için hemen kenarında mesafeyi ayarlamak için bir aparat bulunacaktır. Üç veya beş arpacık olanlarda böye bir aparat bulunmaz. Siz örneğin 20 metreye ilk arpacığı, 30 metreye ikinci arpacığı, 40 metreye üçüncü arpacığı ayarlarsınız. Sonra atış yaptığınız mesafeye göre bu arpacıklardan hangisini kullanacağınıza karar veririsiniz. Nişangahınızda bir su terazisi olma olasılığı yüksektir. Bu terazi, nişan alırken yayı düz tuttuğunuzu kontrol etmeniz içindir. Basit bir nişangah şuna benzer:
Şimdi sırada stabilizatörünüzü takmaya geldi. Yayınızın ön yüzünde bir vida girişi olacaktır. Bu vida girişine aldığınız stabilizatörü takmalısınız. Yeni başlayanların çok uzun ve pahalı bir stabilizatör alması bence gereksiz. Yine de sizin tercihiniz. 

Yayı bileğinize bağlayan ipi de bu vidaya stabilizatörü takmadan yerleştirmeyi unutmayın. Böylece yayı atış yaparken gevşek tuttuğunuzda düşmesinden korkmanıza gerek kalmaz. Veya oku attıktan sonra yayı serbest düşmeye bırakıyorsanız bu ipe mutlaka ihtiyacınız var demektir. 

Şimdi ok atmaya hazır bir yayınız var. Temel ayarları bir sonraki yazımda paylaşacağım. Yay mutluluktur. 

Yorumlar